همانطور که اکثر ما میدانیم فشارخون بالا یا در اصطلاح عوام فشارخون، ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد. عوامل زیادی از جمله چاقی، نوشیدن مشروبات الکی، سیگار کشیدن و حتی سابقه خانودگی در شروع و ایجاد این بیماری میتواند دخیل باشند در این مقاله تلاش شده است تا ضمن تعریف کامل از این بیماری، علایم و نشانه هایی را که میتوانند زنگ خطری برای تشخیص زودتر آن باشند، بشناسیم.
همانطور که اکثر ما میدانیم فشارخون بالا یا در اصطلاح عوام فشارخون، ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد. عوامل زیادی از جمله چاقی، نوشیدن مشروبات الکی، سیگار کشیدن و حتی سابقه خانودگی در شروع و ایجاد این بیماری میتواند دخیل باشند در این مقاله تلاش شده است تا ضمن تعریف کامل از این بیماری، علایم و نشانه هایی را که میتوانند زنگ خطری برای تشخیص زودتر آن باشند، بشناسیم.
در جوامع امروزی میلیونها نفر درگیر این بیماری هستند. متأسفانه نمیتوان رده سنی مشخصی برای آن مشخص کرد زیرا که حتی کودکان و نوجوانان نیز به دلایل خاص، خود ممکن است دچار فشارخون شوند. این موضوع اهمیت پرداختن به علائم و روشهای درمانی و پیشگیری این بیماری را بیشتر میکند.
در واقع فشار خون همان نیرو و فشاری است که خون هنگام عبور از رگهای خونی به دیواره شریان وارد میکند. اگر بخواهیم این موضوع کمی ملموس تر و قابل درکتر باشد میتوان آب داخل یک شلنگ را مثال زد. همانطور که فشار بالای آب میتواند به دیواره شلنگ آسیب برساند؛ فشار بالای خون نیز میتواندد آسیب به رگها شود و منجر به ایجاد شرایط تهدید کننده زندگی ازجمله مرگ شود.
موقع اندازهگیری فشار خون در صفحه نمایشگر دو عدد ظاهر میشود. عدد اول یا همان عدد بالایی به اصطلاح فشار سیستولیک شماست که فشاری است که هنگام رفتن خون از قلب به نقاط دیگر بدن به رگها وارد میشود. عدد دوم یا پایینی به فشار دیاستولیک معروف است که فشار وارده به شریان هنگام پر شدن قلب از خون یا همان زمان استراحت قلب بین دو ضربان است.
اینکه چه بازهای از فشار خون طبیعی، خطرناک و یا اعلام هشدار است معمولا توسط منابع مختلفی مشخص میشود و ممکن است در زمانهای مختلف دچار تغییراتی نیز شود. ولی به صورت کلی و ساده میتوان تقسیم بندی زیر را در نظر گرفت:
فشار سیستولیک:
عادی: زیر 120
بالاتر از حد عادی: 120-129
مرحله 1 فشار خون بالا (به اختتصار فشار خون بالا نیز نامیده می شود): 130-139
فشار خون مرحله 2: 140 یا بیشتر
بحران فشار خون: 180 یا بیشتر.
فشار دیاستولیک:
طبیعی: کمتر از 80
فشار خون مرحله 1: 80-89
فشار خون مرحله 2: 90 یا بیشتر
بحران فشار خون: 120 یا بیشتر.
اگر بعد از اندازهگیری، فشار خون شما در محدوده نرمال بود، بهتر است برای حفظ فشار خون خود در این محدوده از یک سبک زندگی و رژیم غذایی سالم پیروی کنید.
ولی اگر فشار خون شما بالاتر از حد طبیعی باشد، احتمالا پزشک برای اطمینان از نتایج و گرفتن یک نتیجه قطعی از شما میخواهد چندین بار دیگر در زمانهای مختلف دیگر فشار خونتان را اندازهگیری کنید. معمولا در صورت اثبات در این مرحله لازم است کمی سبک زندگی خود را تغییر بدهید.
تغییر سبک زندگی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کاهش میزان سدیم دریافتی در طول روز: معمولا پزشک در این مرحله حداکثر میزان نمک دریافتی که برای شما مجاز است را مشخص میکند.
- افزایش فعالیتهای ورزشی: بر اساس مطالعات انجام شده انجام 4-3 جلسه ورزشهای هوازی در هفته میتواند بسیار کمک کننده باشد.
- کاهش وزن: اگر از دسته انسانهایی هستنید که به علت افزایش وزن به این سطح از فشار خون بالا مبتلا شدهاید، باید وزن خود را کم کنید. نکته جالب این است که اثر کاهش وزن بر کاهش فشار خون به اندازهای قابل تأمل است که گفته میشود به ازای هر یک کیلو کاهش وزن یک درجه از اعداد فشار خونتان اصلاح میشود!!!
- رژیم غذایی سالم: افزایش مصرف سبزیجات، میوهها، غلات سبوس دار، لبنیات کمچرب، مرغ، ماهی و کم کردن میزان مصرف مشروبات الکلی میتواند تأثیر مهمی در کاهش فشار خون داشته باشد
احتمالا در کنار تغییر رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی، پزشک از دستههای مختلف دارویی برای درمان فشارخون بالا استفاده میکند. این دستهها عبارتند از دیورتیکها – مهارکنندههای ACE – آلفابلاکرها – مهارکنندههای رسپتور آنژیوتانسین(ARBS) – بتابلاکرها – مهارکنندههای کانالهای کلسیمی و....
براساس درجه بالا بودن فشار خون و بسیاری دیگر از عوامل ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که از یک دسته دارویی خاص یا ترکیب چندین دسته دارویی مختلف استفاده شود.
علائم و نشانههای فشار خون بالا
یکی از مواردی که این بیماری را جزو یکی از بیماریهای خطرناک و حتی کشنده قرار دادهاست، نداشتن علایم خاص توسط بیمار است. در واقع خیلی از مردم نمیدانند که فشار خونشان بالاست زیرا که مگر در موارد خیلی حاد علائمی نشان نمیدهد.
بهترین راه برای پی بردن به بالابودن فشار خون، انجام معاینات منظم است. این معاینات منظم و اندازهگیری فشار خون در افرادی که سابقه ابتلا به فشار خون در اعضای خانودهشان وجود دارد، از اهمیت دوچندان برخوردار میشود.
به طور کلی بر اساس مقالات و مطالعات انجام شده برخی از علائم احتمالی فشار خون بالا شامل موارد زیر است:
سردردهای مداوم و شدید
خون دماغ
خستگی یا گیجی
مشکلات بینایی
درد قفسه سینه
مشکلات تنفسی
ضربان قلب نامنظم
خون در ادرار
تپش در قفسه سینه، گردن یا گوش
البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که بسیاری از علایمی مانند گرگرفتگی صورت، لکههای خون داخل چشم، تعریق، سرگیجه و...که بسیاری از افراد گمان میکنند به فشار خون بالا مرتبط است، ممکن است علت بیماریهای دیگر باشد و باید پس از انجام معاینات و آزمایشات توسط پزشک تشخیص داده شود.
از آنجایی که فشارخون بالا و کنترل نشده میتواند سبب مشکلات جدی از جمله سکتههای قلبی و مغزی، نارسایی کلیوی، مشکلات چشمی و... شود، در صورت مشاهده هر کدام از علائم لازم است سریعآ توسط یک پزشک معاینه شوید.
پس از شروع درمان فشار خون لازم است تا زمان رسیدن به فشار خون هدف، ماهی یکبار توسط پزشک ویزیت شوید. پزشک در معاینات مداوم احتمالا سطح پتاسیم خون شما، سطح کراتین و BUN ( بررسی سلامت کلیهها) و سایر الکترولیتها را بررسی میکند.
پس از رسیدن به فشار خون هدف بسته به اینکه آیا بیماری زمینه دیگری از جمله نارسایی قلبی هم دارید یا نه لازم است هر سه تا شش ماه توسط پزشک معاینه شوید و تحت کنترل باشید.